Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 9 februari 2010

Debat met 5 lijsttrekkers

Weblogposting van Marusjka Lestrade.

Gisterenavond was ik gespreksleider bij het debat tussen 5 (van de 10!!) lijsttrekkers in Boxtel. Het gaat in Boxtel om 23 zetels dus ik ben heel benieuwd wat er uit gaat komen. Als we pech hebben krijgen alle partijen, op 1 na, 2 zetels en hebben we een totaal onregeerbaar dorp met een coalitie van 6 partijen…
Maar gisteren was leuk. De Lions hadden gevraagd of ik de boel wilde leiden. Het aanvankelijke voorstel was een discussie op gang te brengen tussen en met 3 lijsttrekkers maar dat vond ik wel erg weinig. Bovendien vond ik dat ik als beloning voor het leiden van het debat mijn eigen partij ook best mocht uitnodigen. Dus traden PvdA/GroenLinks, Balans, PdP, SP en D66 in de arena. Selectiecriteria oud, nieuw, jong, coalitie, oppositie, lokaal en landelijk: van alles wat dus.
Na het voorstelrondje een elevator pitch en daarna, in plaats van die eeuwige stellingen, een sticker plakken bij het best passende begrip binnen een tegenstelling. Tegenstellingen zoals: Verleden – Toekomst; Cultuur – Economie; Rollator – Laptop enz. Opvallend dat maar 2 kandidaten een consistente lijn vertoonden in de beantwoording waaronder onze eigen D66-er. Want je kunt natuurlijk niet voor de toekomst zijn en dan rollator aangeven!!!!
Er werd veel aandacht besteed aan wat de partijen willen gaan doen in het kader van de bezuinigingen. Over het algemeen worden de grote projecten aan de kant gezet in Boxtel: geen parkeerplaats en geen grootschalige ingrepen. Daar was iedereen het wel over eens. Verder geen bezuinigingen in onderwijs, sport en welzijn. Dat houden ze volgens mij niet vol; er zal beslist bij welzijn gekort moeten worden in de toekomst.
In ieder geval was ik heel trots op onze lijsttrekker. Hij heeft het heel goed gedaan, was consistent in zijn betoog en antwoorden en hield een goed verhaal. We kunnen als D66 Boxtel blij zijn met onze lijsttrekker!