Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 10 november 2015

Enorme bomenkap Sparrenrijk

Binnenkort wordt een 15 jaar oud plan verder ten uitvoering gebracht: bijna 100 oude grote bomen, vooral Amerikaanse eiken worden gekapt omdat ze niet inheems zijn en de inheemse biodiversiteit geen kans geven.

‘De Sparrenrijkgroep van de WNLB is al meer dan 15 jaar (va 1995) bezig om Amerikaanse eiken uit Sparrenrijk te halen, en meer natuurwaarde en variatie te krijgen in Sparrenrijk daardoor.

Het eerste wat eigenlijk had moeten gebeuren was de eikenlanen weg, die ontzettend zaai-eikels strooien die groei van alle inheemse bomen en struiken overheersen. NU is men eindelijk toe aan de laatste lanen dwz die zijn al vorig jaar gemerkt en zouden vorig seizoen al omgaan, maar dat was te snel voor het broedseizoen. Die lanen zijn geplant in de dennebossen als ‘brand-straten’/vasthouders’, mocht er brand uitbreken in de verdere eentonige aanplant uit de jaren na 1900 (grove den voor de mijnbouw). De plannen zijn meerjarenplannen (steeds geldend voor 10 jaar) van gemeente in samenwerking met Bosgroep Zuid en de WNLB-Sparrenrijkgroep. Zijn in te zien op website gemeente.

Vanuit natuurvisie historisch zo gegroeid, maar vanuit het actuele klimaatbeleid zouden we juist zeer terughoudend moeten zijn met name grote bomen te kappen. De eerste dagen van november laten warmte eeuwrecords zien en de Klimaattop in Parijs laat de enorme urgentie van het klimaat zien.

Herplant doet er zeker 50 jaar over om een enigszins vergelijkbare ecologische functie te kunnen vervullen. De wetenschap heeft becijferd dat een 100-jarige boom met zo’n 800.000 bladeren per uur 1,71 kg zuurstof produceert en zo 64 mensen schone lucht levert. Zijn bladerdak van 150 m2 produceert in één seizoen voor één mens een jaar zuurstof. Zijn filter waarde haalt jaarlijks 70% vuil uit de lucht ofwel één ton stof.

Als we kijken naar de geschiedenis van Sparrenrijk (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sparrenrijk), met name dat het geen “oerbos” maar een door de mens aangelegd en aangeplant rabattenbos is, en er dus eigenlijk ook geen sprake is van “oorspronkelijke” biodiversiteit die beschermd dient te worden. Echter, de eikels en zaailingen zijn wel weer een belangrijke voedselbron voor vele dieren die juist de biodiversiteit van Sparrenrijk kunnen bevorderen. Of zijn de eikels te gebruiken voor biomassa? En het weghalen van de jonge Amerikaanse eikjes is toch geen probleem?

De provincie wil de terugkeer van het edelhert in Brabant bevorderen (http://www.bd.nl/regio/brabant/edelhert-komt-in-najaar-2016-terug-naar-brabant-1.5380175), en één van de redenen waarom het edelhert het op de Veluwe zo goed doet is juist door de mastopbrengst van de Amerikaanse Eik. Ook het wilde zwijn is in Het Groene Woud steeds meer te zien (https://www.natuurmonumenten.nl/boswachters/boswachter-frans/column/het-wild-zwijn-in-brabant), en ook die smult van die eikels en is ook nog eens bevorderlijk voor biodiversiteit en grondverjonging!

Bijgaand zie je een document met een verslag over de afgelopen jaren van het Sparrenrijk. De beelden spreken voor zich. Degene die dit document heeft vervaardigd wil graag anoniem blijven.

ALS men toch perse bomen wil kappen (welke soort dan ook!), laat ze het dan tenminste op de enige manier doen waarop het bos niet alleen maar schade oploopt, namelijk vellen met de ouderwetse bijl en zaag en de bomen verwijderen door middel van trekpaarden – niks met van die zware machines die de grond alleen maar kapot maken en waarvan het eeuwen duurt voordat alles weer een beetje herstelt. Komt ook de menselijke bezoekers van het bos alleen maar ten goede. (Ben benieuwd of ze dan nog zo graag willen kappen…

En het is ook cruciaal dat gekapt hout niet wordt verbrand, maar zoveel mogelijk als gebruikshout wellicht meer dan 100 jaar dienst kan doen en zo de CO2 vast houdt.

De Sparrenrijkgroep van de WNLB wil een aanpassing van de plannen waarbij er een langere termijn-horizon wordt gebruikt, zodat er geen gezonde grote bomen meer gekapt worden, maar wel in een veel later stadium worden vervangen door andere soorten.