Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 19 december 2017

Motie gevelkunst: Meer kunst op straat

Kunst en cultuur dragen bij in de ontwikkeling van mensen en zijn daarnaast het gezicht van de gemeente. Ook maken kunst en cultuur de gemeente aantrekkelijk om in te werken, te wonen en te bezoeken. Belangrijk dus dat kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk is.

 

gevelkunst

De openbare ruimte zoals de straat is voor iedereen toegankelijk. Daarmee is dit een uitstekende plaats voor kunst. D66 wil daarom dat er in Boxtel meer kunst op straat te zien is. Dit kan bijvoorbeeld door op geschikte plekken gevelkunst te maken. Gevelkunst is precies zoals het woord zegt, kunst op en aan gevels. Dit kan allerlei vormen aannemen: Graffiti, schilderingen, beeldhouwwerken, etc. Deze vaak kleurrijke kunstwerken verbeteren de uitstraling van de openbare ruimte en zorgen voor verrassende plekken in onze mooie gemeente.

Canvas

(Blinde) gevels zijn voor een kunstenaar als een leeg canvas. Helaas nodigen deze gevels en muren ook uit tot illegaal graffiti spuiten. Door juist op deze plekken gevelkunst toe te staan kunnen we dat voorkomen. Samen met Boxtelaren kunnen we op zoek gaan naar geschikte locaties en bedenken welke verhalen van Boxtel op deze plekken met gevelkunst verteld kunnen worden. D66 daagt inwoners in Boxtel uit om idee├źn aan te dragen en zo het DNA van Boxtel zichtbaar te maken.

Tunnel vision

In Boxtel vindt jaarlijks het evenement Tunnel Vision plaats. Een festival waarbij de spoortunnel van het Duits lijntje dient als canvas voor graffiti artiesten uit het hele land. Een mooie plek voor dit festival vinden wij, maar graag zouden wij deze kunst ook dichterbij het centrum zien in het gewone straatbeeld. Het is dan ook interessant om te kijken of een combinatie van gevelkunst en het festival Tunnel Vision mogelijk is.

D66 Boxtel vraagt het college in een motie om de mogelijkheden tot gevelkunst te onderzoeken en daarvoor ook de samenwerking met Tunnel Vision te onderzoeken.

Afbeelding is afkomstig van de facebookpagina van Tunnel Vision