Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 10 september 2020

Zwerfplantjes

Afgelopen weekend waren er in Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel tientallen zwerfplantjes te vinden die mensen konden adopteren. Hiermee wilden we als D66 Boxtel het startschot geven om samen aan het verduurzamen van onze omgeving te werken.

Veel tuinen en wijken zijn versteend en hebben weinig groen. Dit heeft verschillende nadelen. Zo zorgen stenen ervoor dat het tijdens een hittegolf extra warm wordt. Voel de hittestraling van een bakstenen muur maar eens na een hete zomerdag! Daarnaast zorgt een versteende omgeving ervoor dat water niet de grond in kan zakken maar afgevoerd wordt via de riolering. MariĆ«lle Wijffelaars: ‘Bij hevige regenval kan het riool al dat water niet verwerken en vinden er overstromingen plaats. Dit zal door klimaatverandering steeds vaker voorkomen. De capaciteit van riolen vergroten is erg duur.’ Samen kunnen we voorkomen dat dit nodig is en daarmee dat de rioolheffing steeds hoger wordt. D66 doet dat liever niet met regels, maar door het stimuleren van inwoners om hun verantwoordelijkheid te nemen. Een voorbeeld daarvan is de regentonsubsidie.

Regentonsubsidie

Een goede eerste stap is het aanschaffen van een regenton zodat een deel van het regenwater niet in de riolering verdwijnt en er ook nog eens minder kraanwater nodig is om de planten water te geven. Daarom kunnen inwoners van Boxtel nu extra goedkoop een regenton aanschaffen!

Geveltuintjes

Niet iedereen heeft een voortuin, maar vaak is het wel mogelijk om een smalle strook van het trottoir te gebruiken als geveltuintje. D66 wil dat de gemeente Boxtel inwoners zonder voortuin actief gaat uitnodigen om een geveltuintje aan te leggen zodat het straatbeeld groener wordt, insecten een zogenaamde ‘stepping stone’ hebben en hittestress wordt tegengegaan. Wiebe de Leijer: ‘Zelf heb ik 2 jaar geleden ook een geveltuin aangelegd in overleg met de gemeente. De wijkmakelaar heeft me daarbij erg fijn geholpen. Ongelooflijk hoeveel insecten en vogels op een vierkante meter groen afkomen!’

Meedenken

Het is belangrijk dat stenen plaatsmaken voor beplanting. Een klein beetje groen kan het verschil al maken! Bekijk je tuin eens kritisch en bedenk waar je een stukje bestrating zou kunnen missen. Kom je er zelf niet helemaal uit? Mail dan naar info@d66boxtel.nl en wij denken graag met je mee.