Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 6 november 2020

D66 wil drive-in stembureau bij verkiezingen

D66 Boxtel zou bij de komende tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen op 18 november graag een drive-in stembureau in de gemeente hebben. Kiezers kunnen dan veilig vanuit hun auto stemmen. D66 heeft in een brief aan burgemeester Ronald van Meygaarden gevraagd of hij wil proberen dit te realiseren.

 

Iedereen moet kunnen stemmen

Hoewel het aantal coronabesmettingen gelukkig daalt, zijn er sinds woensdagavond strengere maatregelen van kracht. De verkiezingen op 18 november kunnen wél doorgaan.

,,Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen gaan en kunnen stemmen. Een drive-in stembureau kan daaraan bijdragen”, zegt lijsttrekker Mariëlle Wijffelaars. ,,Ook mensen die lichte klachten hebben kunnen toch naar de stembus. Iedereen moet de mogelijkheid krijgen om te stemmen.”

Wettelijk mogelijk

Het idee voor zo’n stembureau werd gelanceerd door D66 Vught-Helvoirt-Cromvoirt. In Amerika is een soortgelijk stembureau ingezet bij de presidentsverkiezingen, D66 zou dit ook graag bij de herindelingsverkiezingen realiseren. D66 Vught-Helvoirt-Cromvoirt heeft bij minister Kajsa Ollongren nagevraagd of zo’n stembureau wettelijk mag en haar woordvoerder heeft dat bevestigd.

Proef voor Tweede Kamerverkiezingen

De herindelingsverkiezingen zijn vanwege de coronacrisis voor de rijksoverheid een test voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart. Een drive-in stembureau zou ook een mooie proef zijn. Mariëlle Wijffelaars: ,,We hebben bij de burgemeester ons idee onder de aandacht gebracht. Mogelijk kan hij in overleg met het ministerie een drive-in stembureau voor elkaar krijgen.” Bekeken moet worden of de kosten bij het ministerie neergelegd kunnen worden. D66 verwacht dat dat gezien het nationale belang geen probleem zal zijn.

Locatie

Het drive-in stembureau zou overal in de gemeente ingericht kunnen worden. Als mogelijke locaties denkt D66 Boxtel aan eetcafé De Oude Ketting of paviljoen Peerkesbos.